ŚniadanieThermomix

Chlebek czosnkowy Thermomix

Chlebek czosnkowy Thermomix

Chleb Czosnkowy Thermomix to szybka przekąska, która doskonale nada się na wszelkie imprezy i spotkania rodzinne. O tym, ile czasu potrzeba, aby ją przygotować, a także jak ją zrobić w urządzeniu kuchennym, podpowiemy w poniższym tekście. Na blogu znajduję się również przepis na chleb ziołowy, który po przygotowaniu równie dobrze smakuje.

Jak długo przygotowuje się chleb czosnkowy Thermomix?

Jeśli nie wiesz, jak długo wykonuje się chleb czosnkowy Thermomix to podpowiadamy, iż ten ekspresowy chleb, który można zrobić w zaledwie pół godziny. Dobrze komponuje się z curry, aromatycznymi zupami czy daniami z grilla.

Przepis na tę przekąskę nie jest skomplikowany. Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 60 g jogurtu naturalnego,
  • 60 ml mleka,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli

Przepis na chleb czosnkowy:

Rozgrzej piekarnik do 250°C i przygotuj blachę do pieczenia. Wlej mąkę, mleko, jogurt, jajka i łyżeczkę soli do miski Thermomixa. Ustaw tryb miksowania 17 s/obr. 6. Następnie zmień program na wyrabianie przez 3 minuty. Włóż ciepłe masło do małej miski i dodaj rozgnieciony czosnek i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i podziel na 8 części. Rozwałkuj każdy plasterek na cienki placek o grubości około 2 mm. Blaszkę przykryj papierem do pieczenia i ułóż na nim 3-4 placki. Piecz przez 3-4 minuty, aż zaczną pojawiać się małe pagórki. Gdy będą gotowe, wyjmij je i umieść na metalowej kratce. Przed całkowitymi wystudzeniem, posmaruj masłem czosnkowym. W ten sam sposób chlebek czosnkowy Thermomix jest gotowy.

Chlebek jak zrobic

Jak zrobić chlebek czosnkowy rwany Thermomix?

Jeśli nie wiesz, jak zrobić chlebek czosnkowy rwany Thermomix, podpowiadamy, iż najpierw warto przygotować masło ziołowo-czosnkowe: umieść szalotkę, czosnek, pietruszkę (liście) i koperek w misie Thermomixa. Zmiel wszystko 8 s/obrót 5. Zbierz wszystko na dno szpatułką. Dodaj masło i łyżeczkę soli, a następnie zmiksuj 15 s/obr. 6. Przełóż całość do innej miski. Do urządzenia Thermomixu wsyp mąkę, wodę, pokruszone drożdże, cukier, sól, olej i wyrabiaj przez 2 minuty. Ciasto na chlebek czosnkowy Thermomix przełóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Następnie posmaruj przygotowanym masłem ziołowo-czosnkowym. Pokrój w paski o szerokości około 5 cm, a następnie złóż je w harmonijkę. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie i ułóż w nim harmonijki z ciasta, jedna obok drugiej. Ile czasu trzymać ciasto w piekarniku? Upiecz chlebek czosnkowy rwany Thermomix w 200 stopniach, przez 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *