Chcesz zaserwować bliskim jedno z najzdrowszych śniadań? Dowiedz się, jak ugotować płatki owsiane na mleku, które są pyszne i dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych. W dalszej części artykułu znajdziesz opis, jak ugotować płatki owsiane, żeby były miękkie, a w połączeniu z delikatnym smakiem mleka, stanowiły zdrowy i apetyczny posiłek.
Wiele osób zadaje sobie pytanie, ile czasu gotować płatki, jednak nie może tutaj paść jedna odpowiedź, albowiem wyróżniamy następujące rodzaje płatków owsianych:
- zwykłe – wytwarzane z całego ziarna, także łuski, dlatego są najtwardsze
- górskie – bardziej rozdrobnione i oczyszczone w stosunku do zwykłych płatków
- błyskawiczne – najbardziej przetworzone i rozdrobnione, przez co szybko chłoną wodę.
Jak długo gotować płatki owsiane na mleku?
W zależności od tego, jakie płatki wybierzemy do przygotowania owsianki na mleku, będzie zależało to, jak długo będzie się gotować. Jak długo gotować płatki owsiane na mleku? Jeśli chcemy maksymalnie skrócić czas potrzebny na przygotowanie porannej owsianki, możemy wybrać płatki owsiane błyskawiczne, które miękną najszybciej. Pozwalają na przygotowanie owsianki na mleku w zaledwie kilka minut, wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem i przykryć do napęcznienia. Mniej przetworzone są zwykłe płatki owsiane pełnoziarniste i płatki górskie, wymagają dłuższego gotowania. Czytaj dalej, jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić owsiankę na mleku, o odpowiedniej konsystencji. Na deser można przygotować kolbę kukurydzy, ile czasu należy gotować kolbę kukurydzy, żeby była miękka i chrupiąca oraz jak zrobić zupę z kukurydzy.
Czas przygotowania owsianki na mleku
Dobrym sposobem jest wcześniejsze namoczenie płatków w zimnym mleku na 30 minut przed gotowaniem (lub przez całą noc), co skraca czas potrzebny do ich ugotowania. Jedni wolą gęstszą owsiankę na mleku inni rzadszą, na ogół stosunek ilości płatków do mleka wynosi mniej więcej 1:3, pod koniec gotowania zawsze można dolać nieco mleka. Ile czasu gotować płatki owsiane? Według indywidualnych preferencji co do konsystencji i miękkości ziaren, owsianka na mleku gotuje się około 10 minut. Trzeba ją gotować bez przykrycia i co jakiś czas zamieszać, żeby nie przywarła.
Owsianka na wodzie
Podane w odpowiedni sposób i regularnie spożywane płatki owsiane na wodzie zaleca się szczególnie osobom, które mają problemy z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała. Jeśli borykasz się z nietolerancją laktozy, sprawdź, jak ugotować płatki owsiane bez dodatku mleka, sposobem przygotowania jest owsianka na wodzie, delikatniejsza i mniej kaloryczna od tej gotowanej na mleku.
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis opisujący krok po kroku, jak powstaje owsianka na wodzie, gęsta i kleista. Szklankę płatków owsianych zalewa się w garnku 2 szklankami wody, opcjonalnie dodaje się łyżeczkę cukru lub miodu, po czym gotuje na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Wraz z podnoszeniem się temperatury płatki chłoną wodę i pęcznieją, widoczna staje się też konsystencja kleiku. Kwestia dotycząca tego, ile czasu gotować owsiankę na wodzie podyktowane jest w dużym stopniu indywidualnymi upodobaniami. Zwykle czas gotowania wynosi od 5 do 7 minut, najłatwiej wyłowić odrobinę i sprawdzić miękkość.
Do tak ugotowanych płatków owsianych na wodzie możesz dodać wsad owocowy, natomiast jeśli unikasz produktów mlecznych dodaj: mleko lub jogurt bez laktozy, mleko migdałowe, ryżowe lub sojowe.
Płatki owsiane dla dzieci
W przypadku, gdy chcesz podać maluszkowi owsiankę na wodzie, należy przed gotowaniem zmielić płatki owsiane w młynku do kawy lub zblendować je już po ugotowaniu. Dzięki temu posiłek nabiera gładkiej konsystencji, możesz śmiało podać je na obiad, śniadanie czy kolację. Naturalne i zdrowe płatki owsiane:
- zapewniają uczucie sytości na długi czas
- są bogatym źródłem błonnika, witamin, żelaza, potasu, fosforu, magnezu
- wspomagają pracę jelit
- pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu.
Owsianka z owocami
Niezależnie od tego, czy gotujemy owsiankę na mleku, czy owsiankę na wodzie, mamy na myśli śniadanie lub lekki podwieczorek, polecana jest pyszna i aromatyczna owsianka z owocami sezonowymi, takimi jak:
- truskawki
- maliny
- wiśnie
- śliwki
- borówki
- jabłka
- gruszki.
Według indywidualnych preferencji mogą być to także owoce egzotyczne typu:
- banan
- mango
- kiwi
- pomarańcza
- marakuja
- granat.
Jeśli nie mamy świeżych owoców możemy je zastąpić owocami z puszki (brzoskwinie, ananasy), suszonymi lub domowymi konfiturami. Do polania owsianki na wodzie czy na mleku, może posłużyć miód lub syrop. Do posypania sprawdzą się np. orzechy, bakalie, pestki dyni, słonecznika, nasiona chia czy płatki migdałowe. Świetną dekorację mogą stanowić także świeże listki mięty.