Zwłaszcza młode mamy bardzo często szukają rzetelnych informacji o tym, jak ugotować kaszę mannę, aby smakowała najmłodszym i jednocześnie nie straciła swoich wartości odżywczych. Kasza manna, zwana grysikiem to typ drobnoziarnistej kaszy powstającej z ziaren pszenicy zwyczajnej, uzyskuje się ją poprzez odsiewanie podczas procesu przemiału ziaren pszenicy na mąkę, ma białą barwę.
Po przeczytaniu wpisu poznasz możliwości tego, jak ugotować kaszę mannę w zależności od przeznaczenia w danym posiłku. Wyróżnia się główne sposoby gotowania tego gatunku kaszy:
- na wodzie np. na obiad z mięsną potrawą lub na słodko ze świeżymi owocami czy konfiturami
- na mleku krowim lub roślinnym (sojowym, kokosowym, owsianym, ryżowym) gęstsza do ciast i deserów, do picia o rzadszej konsystencji
- na rosole np. dla dziecka.
Dzięki temu, że jest lekkostrawna, stanowi jeden z podstawowych składników diety dla niemowląt np. jako kasza manna do picia, zaleca się jej spożycie także osobom z zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Chętnie stosowana jest szczególnie na lekką kolację czy w menu śniadaniowym np. w połączeniu z produktami mlecznymi, miodami, syropami czy owocami. Nadaje się do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Powszechnie stosuje się ją w zdrowych deserach i ciastach. Ponadto może być składnikiem dań serwowanych na obiad, służy bowiem do zagęszczania potraw np. sosów. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu.
Jak ugotować kaszę mannę na wodzie
Szukasz pomysłu na lekki, zdrowy posiłek? Dowiedz się, jak ugotować kaszę mannę na wodzie, którą możesz podać także maluszkowi.
Tego rodzaju kaszy nie płuczemy przed gotowaniem. Do rondelka wlej szklankę zimnej wody i wsyp 5 łyżek kaszy manny, całość zamieszaj i zacznij podgrzewać na małej mocy palnika. Ile czasu gotować kaszę manną na wodzie? Od chwili zagotowania manna powinna się gotować ok. 3 – 5 minut. Taki sposób gotowania kaszy manny na wodzie z pewnością przyda się osobom zmagającym się np. z nietolerancją laktozy zawartej w mleku.
Kasza manna do picia przepis
Podczas rozszerzania diety u dziecka sprawdzi się kasza manna do picia, przepis jest bardzo prosty, możliwy do zrealizowania zarówno przy wykorzystaniu wody, jak i mleka. Żeby ugotować rzadką kaszę mannę do picia, na 500 ml wody lub mleka zaleca się użycie około 40 g kaszy manny (można np. zwiększyć ilość wody, jeśli lubimy rzadszą kaszę). W części zimnej wody lub mleka rozprowadzamy kaszę, a pozostałą część zagotowujemy w garnku. Do gotującej się wody/mleka wlewamy wcześniej wymieszaną kaszę i ponownie zagotowujemy. Jak długo gotować kaszę manną w domy? Kaszę powinno gotować się od 2 – 4 minut na wolnym ogniu. Od indywidualnych preferencji zależy to, jak długo chcemy ją gotować i ile wody czy mleka użyjemy, by uzyskać pożądaną konsystencję. Można również się dowiedzieć na naszej stronie ile czasu należy gotować ryż do zupy pomidorowej?
Jak ugotować kaszę mannę na mleku
Prawidłowe ugotowanie kaszy może stanowić nie tylko odpowiedni stopień miękkości, ale także kwestia, jak ugotować kaszę mannę na mleku, żeby nie powstały nieestetyczne twarde grudki. Poniżej znajdziesz przepis i podpowiedź, jak ugotować kaszę mannę na mleku, aby wyeliminować ten problem.
Do przygotowania kaszy manny na mleku będziemy potrzebować:
- 3 łyżek kaszy manny
- 0,5 litra mleka
- łyżeczkę masła
- szczyptę cukru
- szczyptę soli.
Wykonanie kaszy manny na mleku:
Z podanej objętości 0,5 litra zimnego mleka należy odlać ¾ szklanki i wymieszać w niej dokładnie kaszę, dzięki czemu nie powstaną grudki. Pozostałą objętość mleka należy zagotować w garnku z masłem, solą i cukrem. Do gotowania warto wybrać garnek z grubym dnem zapobiegającym przypalaniu się gęstej kaszki. Do gotującego się mleka wlewa się rozmoczoną kaszkę mannę i intensywnie miesza, aby zapobiec powstawaniu grudek oraz przypaleniu. Na opakowaniu producenta znajdziemy informację, ile czasu powinna być gotowana, zwykle jest to od 3 do 5 minut, warto jednak sprawdzić stopień miękkości przed wyłączeniem. Podczas stygnięcia kasza zmienia jeszcze swoją konsystencję, pęcznieje i staje się nieco gęstsza. Kasza manna jest łatwo dostępna i zdrowa, dużym plusem jest także jej atrakcyjna cena.