Co ugotować

Ile czasu gotować kukurydzę w kolbie

Ile czasu gotować kukurydzę w kolbie

Ten artykuł pomoże rozwiać wątpliwości, ile gotować kukurydzę, aby osiągnęła pożądaną miękkość. Po przeczytaniu dowiesz się, jak ugotować kukurydzę w kolbie, która może stanowić dodatek do dania głównego lub odrębną przekąskę. Nie zabraknie także wskazówek, jak zrobić zupę z kukurydzy, która ma aksamitną konsystencję, jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego np. przekąska w postaci gotowanej kukurydzy chętnie wybierana jest przez osoby na diecie bezglutenowej.

Jak długo gotować kukurydze?

Z pewnością zagadnienie, ile czasu gotować ziarna kukurydzy powinni zgłębić fani wypraw na ryby, dla których kukurydza może stanowić prostą i podstawową zanętę podczas wędkowania. Surowe młode ziarna gotuje się minimum 20 minut, natomiast w przypadku starszych czas może się wydłużyć do 40 minut. Najlepiej jest po ok. 20 minutach na bieżąco oceniać jak długo gotować ziarna poprzez sprawdzanie ich w palcach, powinny zacząć pękać i dać się łatwo rozgnieść.

ile czasu gotować kolbę kukurydzy

Jak gotować kukurydzę w kolbie?

Przy zakupie kolb kukurydzy cukrowej trzeba unikać nieestetycznych przebarwień, wysuszonych czubków oraz zaparowanych opakowań świadczących o jej nieprawidłowym przechowywaniu. Ziarna powinny być duże, pełne o jasnożółtej lub mlecznej barwie. W dalszej części wpisu znajdziesz wskazówki, jak gotować kukurydzę w kolbie, żeby była miękka i chrupiąca. A teraz polecamy na zapoznanie się jak ugotować płatki owsiane na mleku dla całej rodziny na niedzielny obiad.

Przepis na pyszną kukurydzę:

Kukurydzę przed gotowaniem należy oczyścić z liści i włókien. W dużym garnku o szerokim dnie należy zagotować 2 litry wody z ewentualnym dodatkiem 1 łyżki cukru, który podkreśli naturalny smak kukurydzy. Ile czasu gotować kukurydzę? Włożyć kolby do tak osłodzonego wrzątku i od momentu ponownego zagotowania odliczyć należy około 10 – 15 minut w przypadku dużych kolb. Kukurydzę gotujemy pod przykryciem. Im młodsze i mniejsze są kolby, tym krócej będzie trzeba je gotować. Jeśli zależy nam na tym, aby kukurydza była jędrna to po 8 minutach warto widelcem zrobić próbę poprzez nakłucie ziaren. Kukurydza gotowana w analogiczny sposób z mlekiem jest bardziej miękka, natomiast dodatek soli do gotowania kukurydzy powoduje jej stwardnienie, dlatego dopiero po ugotowaniu możemy posypać ją solą i ulubionymi przyprawami.

W sprzedaży m.in. w sieciach, takich jak sklepy biedronka czy Lidl, jest wiele odmian kukurydzy cukrowej już ugotowanej i pakowanej próżniowo. Czas podgrzewania może nieco się różnić w zależności od producenta, dlatego warto zwracać uwagę na zalecenia podane na opakowaniu. Taką kukurydzę można także podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Jak zrobić zupę z kukurydzy

Marzy Ci się pyszna rozgrzewająca zupa na jesienne popołudnie? Gdy brakuje Ci pomysłu na oryginalny obiad, sprawdź przepis na sycącą i aromatyczną zupę krem z kukurydzy, która zachwyca swoją aksamitną konsystencją. Doskonałym dodatkiem jest niewielka ilość ziemniaka i cebuli, które oprócz tego, że nadają głębi smaku, przyczyniają się do zagęszczenia konsystencji. Zastanawiasz się jak zrobić zupę z kukurydzy? Możesz śmiało przygotować ją zarówno z kukurydzy:

kolby kukurydzy
  • świeżej
  • konserwowej z puszki
  • mrożonej.

W zależności od tego, jaką formę wybierzemy zależeć będzie to, ile czasu gotować będzie się nasza zupa. Najszybsza w przygotowaniu będzie zupa gotowana na bazie kukurydzy konserwowej. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości ziaren, zupę możemy zmiksować blenderem na gładki krem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *