Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się, jak zrobić zupę ogórkową, która zachwyci swoim bogatym smakiem i aromatem. Charakterystyczny smak zupie ogórkowej, nadają kwaśne kiszone ogórki, może być przyrządzana na bazie bulionu warzywnego, drobiowego lub wieprzowego np. popularna ogórkowa na żeberkach. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, jak ugotować zupę ogórkową, która stanowić będzie szybki i smaczny posiłek. Pamiętajmy bowiem, że zupę ogórkową można ugotować także na bazie rosołu, który pozostał nam z poprzedniego dnia. Wówczas kwestia tego, ile czasu gotować zupę zależna będzie jedynie od ugotowania do miękkości wsadu z kiszonych ogórków. Więcej czasu będziemy potrzebować w przypadku przygotowania bulionu od podstaw.
Ile czasu gotować ogórkową z ryżem?
Małe ogórki kiszone mają zwykle delikatniejszą skórę i można pominąć jej obieranie, przy dużych można obrać twardszą skórkę. Ogórki na zupę ścieramy na tarce o dużych oczkach i w tej postaci dodajemy do przygotowanego bulionu wraz z sokiem, który powstał podczas tarcia. Na pytanie o to, jak długo gotować ogórki w zupie odpowiedzią jest czas około 10 – 15 minut, w zależności od indywidualnych preferencji. Cenną radą jest ile ryżu do zupy pomidorowej?
Dodatkowe walory smakowe można wydobyć poprzez krótkie podsmażenie startych ogórków na patelni z dodatkiem łyżki masła. Jeśli chcemy podkręcić nieco smak zupy można także dodać kwasu z kiszonych ogórków wprost ze słoika.
Zupa ogórkowa z ryżem
Ciekawą propozycją na obiad jest zupa ogórkowa z ryżem, stanowi bowiem alternatywę, jeśli zwykle przygotowywana zupa ogórkowa z ziemniakami znudzi się już domownikom. Ryż powinno się dodać go do garnka około 15 minut przed końcem procesu gotowania zupy, pamiętając o mieszaniu jej co jakiś czas, aby ryż się nie przypalił na dnie.
Jeśli np. tylko część domowników lubi taki wariant zupy, wówczas ryż możesz także ugotować w oddzielnym garnku np. w woreczku i dodać go do talerza z gotową zupą. Do zupy ogórkowej czasami można dodać kaszę maną dla spróbowania różnych smaków.
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami najlepiej smakuje z dodatkiem śmietany, posypana aromatycznym świeżym koperkiem. Wiele osób może nie wiedzieć, jak ważna jest kolejność dodawania ziemniaków i ogórków. Poniżej sprawdzony i łatwy przepis na zupę ogórkową z ziemniakami, której wykonanie nie powinno przysparzać problemów.
Przepis na zupę ogórkową:
Ziemniaki po obraniu płuczemy w wodzie, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do przygotowanego wcześniej, odcedzonego bulionu np. drobiowego i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Dopiero po tym czasie wrzucamy kwaśny wsad ze startych na tarce o grubych oczkach ogórków kiszonych i gotujemy kolejne 10 minut na niewielkiej mocy palnika. Po tym czasie można dodać ugotowane wcześniej w bulionie rozdrobnione mięso i pokrojoną w kostkę marchewkę. Pod sam koniec gotowania wlewa się według upodobania np. ⅓ szklanki śmietanki 30% lub zahartowaną ciepłą zupą śmietanę 18%.
Bardzo dobrym pomysłem na obiad w piątek będzie zupa ogórkowa bez mięsa, przygotowana na bazie podstawowego bulionu z włoszczyzny:
- marchewki
- ogórki
- pietruszki
- selera
- cebuli lub pora.
Tego typu przepis sprawdzi się także w przypadku osób na diecie wegetariańskiej. Zupę można podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i dowolnym makaronem ugotowanym al dente.